Tom Ghyll
     
Home

Blue Mountains

Venus Baths Bridge

Mt. Rosea Staircase - First Stage

Mt. Rosea Staircase - Second Stage

Venus Baths Retaining Walls

Little Long Lake

Canadian Walling Festival

Aran Isles

Helm Crag

St. Lawrence Islands

Tom Ghyll

Troutbeck Farm

Mart Crag Moor

Ottawa

France

Monk Coniston

Ontario

Mallorca

The Lake District

Lake District Photo Gallery

Perthshire

Grand Canyon

North Bass Survey

North Bass Reconstruction

Glen Canyon

Donner Pass

Lake Tahoe

Honanki - Stage I

Honanki - Stage II

Lake Elizabeth.

Pumphouse Wash

Kanab Creek

Gallery

 Links

 
Tom Ghyll Flood Damage Restoration

In November 2009 Cumbria experienced the worst flooding in British history. Within the South Lakes National Trust area a thirty metre section on the popular Tom Ghyll footpath was completely destroyed. It was decided to rebuild a section of the damaged path using local stone to form a retaining wall whilst the the remaining section would be re-routed to a higher, less flood prone level using benching techniques. 




Foundation
The initial stage involved digging  a deep foundation to ensure the planned retaining wall would withstand future flooding.

Winching

The large foundation stones were moved into place with the aid of winches.


Sky-line

After the foundation stones were laid, an overhead cable system was used to lift the remaining large boulders into place. As the site was inaccessible to heavy machinery, this system was invaluable in obtaining the large amounts of material required in a safe, timely and environmentaly sensitive manner.


Stone Placement

Once a boulder was on the wall the basic principles of construction were followed - the stone being laid lengthways into the wall, ensuring good contact was made with the stones directly below it and the joins crossed.


Inclement Weather

At times the winter conditions made progress on the project difficult. During periods of deep snow we focused on moving boulders in the snow-free stream closer to the wall in readiness for construction once the snow cleared. 


Reopening

With the wall construction and re-route completed the public were once again able to safely access this popular  and environmentally significant area.